Iskanje ključne besede

Gramatik na Festivalu "Portorose in July"

30.06.

Portoroška plaža

ob 19:00

Koncert

Člani skupine so:

Denis Jašarević - Gramatik: producent elektronske glasbe

Denis Jašarević, bolj znan kot Gramatik, je rojen 19. oktobra 1984 in je odraščal v Portorožu. Njegova glasbena kariera se je začela v zgodnjih letih, ko je preko kaset svoje sestre poslušal ameriški funk, jazz, soul in blues. Sčasoma se je potopil v svet hip-hopa, navdihnjen s strani izvajalcev kot so DJ Premier, Guru, RZA in Dr. Dre.

Pri 13 letih je Jašarević začel ustvarjati hip-hop glasbo na svojem računalniku. Svoje skladbe je delil prek spletne glasbene trgovine Beatport, kjer je pridobil privržence v Združenih državah in Evropi. Beatport mu je odprl vrata v svet elektronske glasbe; njegov prvi ameriški agent je bil Hunter Williams. Po podpisu pogodbe z novo agencijo se je Gramatik preselil v New York.

Leta 2008 je izdal svoj prvi studijski album "Expedition 44" in istega leta še drugi album "Street Bangerz Vol. 1". SB1 je ostal na Beatportovi lestvici Top 100 Chill Out šest mesecev. Ta uspeh je presenetil mnoge v glasbeni industriji. Gramatik je bil nominiran za "Najboljšega Chill Out izvajalca" na Beatport Music Awards leta 2010 in leta 2012 je osvojil tri nagrade za "Najboljšo skladbo". Njegovo delo je tako prejelo priznanja, ki so poudarila njegov vpliv v svetu elektronske glasbe.

Leta 2013 je Gramatik ustanovil svojo založbo Lowtemp Recordings, ki je postala odskočna deska za mnoge nadarjene ustvarjalce. Leta 2017 je lansiral svojo kriptovaluto GRMTK, s čimer je postal eden prvih glasbenikov, ki so 'tokenizirali' svojo intelektualno lastnino. Pesem "Aymo" Gramatika in Balkan Bumpa je bila uporabljena v oglasu za Porsche med Super Bowlom 2020, kar je še dodatno povečalo njegovo globalno prepoznavnost. Leta 2021 je bil eden prvih glasbenikov, ki je izdal celotne glasbene NFT-je. Istega leta sta Gramatik in Luxas izdala "Synthopia", popolnoma generativni glasbeni NFT projekt.

Lansko leto je ustvaril glasbo za komika Andrewa Schulza, ki je bila uporabljena pred njegovimi nastopi na turneji Life Tour. To sodelovanje je poudarilo Gramatikovo vsestranskost in še dodatno prispevalo k njegovemu vplivu v glasbenem svetu.

Organizator: Avditorij Portorož-Portorose s podporo Občine Piran, Turističnega združenja Portorož in Okolja Piran.

Zvezda pod domačimi zvezdami: Gramatik

Priznani glasbeni ustvarjalec Denis Jašarević, ki je svetovne odre osvojil pod umetniškim imenom Gramatik, se s svojim edinstvenim glasbenim spektaklom vrača domov na portoroško obalo. Njegov nastop bo vrhunec Festivala Portorose in July, 30. junija 2024 na velikem odru portoroške plaže.

Portorožan Denis, ki se je s svojimi glasbenimi inovacijami v elektro hip hopu, glitchu in dubstepu povzpel na odre tako prestižnih festivalov, kot so Coachella, Lollapalooza in Red Rocks, se bo prvič po mnogih letih profesionalne poti predstavil tudi svojim domačim oboževalkam in oboževalcem.

Poleg Gramatika, bodo na festivalu Portorose in July nastopili tudi drugi lokalni glasbeni ustvarjalci, kot so Teo Collori & Momento cigano, Gisaza, Benjamin Shock Live & guests, Denis Beganović ter Brale. Skupaj bodo poskrbeli za povsem novo glasbeno doživetje. S festivalom, ki smo ga Portorose in July poimenovali prav po Gramatikovem nepozabnem hitu, Občina Piran začenja novo poglavje projekta oživljanja turističnega utripa destinacije, ki so jo v zadnjih nekaj mesecih že uspešno prebudili Alexia, Magnifico in Gabry Ponte.

Festival bo organiziran s trajnostnim pristopom, pri čemer bodo organizatorji sledili smernicam za zmanjšanje vplivov na okolje. Občina Piran se tako pridružuje prizadevanjem za trajnostne prakse, ki odražajo zavezanost k zelenemu načinu življenja. Vabljeni, da se pridružite in ustvarite nepozabno noč na portoroški plaži z Gramatikom in lokalnimi glasbenimi talenti!