Programski vodja

 Metod Tomac se je rodil leta 1968 v Piranu, kjer je začel svojo glasbeno pot na piranski glasbeni šoli v razredu prof. Umberta Radojkovića. Kot solist in član trobilnega kvinteta je v tistem času prejel številne nagrade in priznanja v okviru tedanje Jugoslavije. Ob tem je bil tudi trdno vpet v piransko kulturo kot član pihalnega orkestra, tamburaškega ansambla in folklorne skupine ter kot sodelavec pri organizaciji Piranskih glasbenih večerov, ki jih je tedaj pod okriljem KUD Karol Pahor ustanovila in vodila Fanči Kuhar.

Študij glasbe je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in se zatem izpopolnjeval še v Firencah pri Vinku Globokarju. Istočasno je bil sprejet tudi v Orkester Slovenske filharmonije, čigar član je že več kot tri desetletja. Leta 1994 je s kolegi ustanovil Pihalni kvintet Slowind, ki se je razvil v enega najprepoznavnejših tovrstnih ansamblov v Evropi. Krstno je izvedel preko sto glasbenih del slovenskih in tujih avtorjev, koncertiral na najpomembnejših festivalih za sodobno glasbo v Evropi, Ameriki in na Japonskem (Biennale Bern, Klangspuren Innsbruck, ORF Dunaj, New Music Concerts Toronto, Takefu festival) ter komorno muziciral s številnimi umetniki največjega formata (Heinz Holliger, Aleksandar Madžar, Alexander Lonquich, Vinko Globokar, Saar Berger, Andrej Žust, Lukas Klansky ...).

Ob tem je dvajset let soustvarjal Festival Slowind – osrednji dogodek za sodobno glasbo pri nas v minulih desetletjih, ki je občinstvu sistematično predstavljal glasbo 20. in 21. stoletja (Varese, Carter, Takemicu, Globokar, Hosokava ...) in pripeljal na naše odre najprestižnejše izvajalce tega področja (R. Aitken, Klangforum Wien, Ensemble Contrechamps, Jack Quartet ...).

Za svoje delo je prejel Župančičevo nagrado (1999), nagrado Prešernovega sklada (2003), Bettetovo nagrado (2013) ter za pedagoško delovanje Škerjančevo nagrado (2000).

Metod Tomac je programski vodja Piranskih glasbenih večerov od leta 2020 naprej.

Galerija